Annál, hogy egy kiégett kolléga felmond csak egy rosszabbat tehet. Ha nem mond fel, csak lélekben lép ki. Ahogy angolul mondják: Quits but stays.

Egy szervezet hatékonyságára talán a legrosszabb hatással a már kiégett de a cégnél rekedt emberek tudnak lenni. Ők azok, akik pár sikertelen kísérlet után (vagy nélkül) feladták, hogy a céget jobbá tegyék. Nyíltan ellenségesek és kiábrándultak a céggel és a vezetéssel kapcsolatban. Ha változás van, előre elmondják szívesen és mindenkinek, hogy miért hülyeség az egész. Ők a belső ellenzéke minden cégvezetőnek. A munkájukat (szűken értelmezve) elvégzik, szaktudásuk sokszor jelentős – ezért tolerálja őket a környezetük. Túl értékesek ahhoz, hogy kártékony hatásuk miatt el legyenek küldve.

De ha ennyire károsak, akkor mit tehetünk velük? Vezetőként az embernek számos megérzése van, de olyan fontos döntést, mint valakinek az elbocsátása ritkán mer csak megérzésre alapozni. Ezért vagy sokkal jobban kell hallgatunk a megérzésekre, vagy szükségünk van olyan eszközökre, amik mérhetővé teszik a szervezetet és tényekké változtatják a megérzéseket. Legyen az szervezeti tanácsadó, belső felmérések vagy online eszközök. #startupcoelho

ps: Sajnos a munkajog sem ismeri el felmondási indoknak azt, hogy valaki köcsög vagy bomlasztó esetleg demotiváló hatású a csapatra.

Leave a Reply

Powered by WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑