Vagy emberekből építesz céget, vagy munkakörökből.

Vagy a cég működését szervezed a meglévő emberek és képességeik köré, vagy egy megtervezett szervezetet töltesz fel oda passzoló emberekkel. Egy kis cég az emberek köré, az ő erősségeik és gyengéik köré épül. Ez teret ad egyéni képességeiknek és jól tolerálja a gyengéiket. Nem az alapján osztod el a feladatokat, hogy papíron mi logikus, hanem hogy ki miben jó. Nincsenek írott munkakörök és folyamatok, a munkát kézből kézbe adják, nem esik a padlóra.

De egy ilyen szervezet nem skálázható. Ahogy nő a cég, úgy válik egyre komplexebbé a felelősségek tisztázása, egyre sűrűbbé a súrlódások. Időt nyerhetünk ha több egymással együtt dolgozó kis törzzsé alakítjuk a céget, amik belül továbbra is tudnak emberek köré szerveződni. De előbb-utóbb eljöhet az a pont, hogy egy jól megtervezett géppé kell alakítani a szervezetet. Egy ilyen váltás alapjaiban rázza meg a céget, hiszen egészen más típusú embereket igényel a két szervezet. Nem kizárt, hogy emiatt pár év alatt szinte mindenki lecserélődik majd.

Meddig lehet ezt megúszni? Mindig lesz aki azt mondja, hogy egy ekkora céget nem így kell vezetni, aki az átalakítás mellett érvel. Vajon csak ők nem tudják, hogyan lehetne? Vagy elkerülhetetlen az átalakulás? #startupcoelho

Leave a Reply

Powered by WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑