Védd meg a csapatodat a gyengén teljesítőktől, vagy a legjobban teljesítőket veszíted el.

Mikor átvettem a vezetői sapkát, éppen gondok voltak a motivációval. Az első félév arról szólt, hogy rendbeszedjük a szervezetet, felrázzuk a fásultságot és kitűzzünk egy irányt. A dolog működött, a fluktuációt sikerült lenyomni egészen alacsony szintre. Viszont mivel több embert vesztettünk előtte, ezért egy ideig senkit nem küldtünk el. De ha egy cégtől csak önként távoznak kollégák, akkor a gyenge teljesítmény egyre elfogadottabb tud lenni. A csapat egyik legkritikusabb visszajelzése hamar az lett, hogy nem kezeljük jól az alulteljesítőket. Ezért kénytelenek voltunk kitűzni egy célszámot, hogy évente hány embert küldünk el a skála aljáról. Persze mindenki kapott még egy esélyt – de csak egyszer. Félreértés ne essék – jó embert egyet sem küldtünk el.

Ez a téma különösen aktuális most, mert a hiányszakmákban hímes tojásként vigyázunk egy-egy szakemberre, lényegesen kisebb elvárásokkal vesszük fel őket néha.

Az alulteljesítő kollégák és a legjobban teljesítő szuper embereid nem fognak sokáig egy csapatban megmaradni. Ha nem te döntöd el, hogy kiket tartasz meg, akkor ők fogják eldönteni helyetted. #startupcoelho

Leave a Reply

Powered by WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑