Egy cég nem mindig tud együtt nőni minden csapattaggal.

Sokan képzelik úgy, hogy egy startup alapító csapata és első alkalmazottjai lesznek majd annak vezetői. Minden programozóból legalább részlegvezető, minden könyvelőből CFO és minden rendszergazdából CIO lesz. Egy nagy boldog csapat egy tündérmesében. A valóság sajnos nem olvasta ezt a mesét, így lehetnek eltérések.

Az első, hogy szinte minden alapító csapatból az első években valaki zajosan távozik. Az intenzív egymásrautaltság és extrém feszültségek kihozzák a világnézeti és emberi különbségeket és ezerszeresre nagyítják azokat.

A második, hogy nem mindenkit hajt az ambíció és támogat a képessége abban, hogy vezetővé váljon. Az induló csapattól a felnőtt cégig rengeteg tanulnivaló akad. Aki ezeket mind időben vagy kevés bénázás mellett meg tudja tanulni és a szervezettel változni, az nőhet csak vele.

A harmadik, hogy mindenkinek más jelenti a végállomást, mindenki máshova igyekszik eljutni. Így míg valaki még javában pakolná a húst a levesbe, más már szedné azt tányérba és enné mielőbb.

Minden startup életében adódnak ilyen helyzetek. Hogy belehal vagy túllendül rajtuk, azon is múlik, hogy a csapattagok el tudják e fogadni különbözőségüket és higgadtan, fair módon tudják e kezelni a szituációt. #startupcoelho

Leave a Reply

Powered by WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑