Nem minden cégnek kellenek mindenre nagyágyúk.

Sokan olvastuk a Netflix HR prezentációját könnyes szemmel, ábrándoztunk a Google híres project péntekéről. Még ha nem is igazak ezek, azért jólesik belegondolni. Viszont kevesen kérdezik meg, hogy miért nincs minden cégnél ilyen cégkultúra. Pedig oka van.

A HR stratégiádat már a piacválasztásod előre eldönti. Ha világpiacra fejlesztesz végfelhasználói (B2C) terméket, akkor hatalmas versenyben kell helyt állnod. Ehhez kevés, de hihetetlenül okos emberre van szükséged. Az eredeti iPhone hardvert négy mérnök tervezte. Egy világbajnok csapat nagyon drága és nagyon más környezetet és cégkultúrát igényel és tesz lehetővé.

Ha egy bérfejlesztő, kereskedő, retail, stb cég vagy, akkor nem minden munkakörre keresed a világ legjobbjait. Helyettük beéred megbízható szakemberekkel, akik lehet kicsit már megfáradtak, de minden nap beleteszik a fix munkát.

A cég amit építettem először termék-cégként kezdte, azaz csak a legjobbak kellettek. Idővel iparágat váltva fele-fele arányban saját termék és testreszabás, integráció lett a fókusz. Ezzel a csapat-igény, cégkultúra és sok minden más is változni kényszerült.

Minél tudatosabb vagy abban, hogy mit csinálsz, annál könnyebb a célnak megfelelő csapatot is meghatározd és felépítsd. #startupcoelho

Leave a Reply

Powered by WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑