Open officeba akkor ültesd a csaptod, ha nem várod el tőlük a gondolkodást.

Kutatások igazolják, hogy kreatív/alkotó/programozó kollégáknál a munkakörnyezet tízszeres eltérést okoz a teljesítményben. Ha az agyunkkal alkotunk értéket, az csak akkor megy, ha tudunk figyelni, belemélyedni és flowba kerülni. Ez nem nagy ördöngősség, csak kellő kihívás kell és öt perc zavartalan idő. És már meg is érkeztünk a rajtvonalhoz és indulhat a munka.

És itt a gond. Egy olyan környezetben, ahol két percenként szólal meg valaki, jön be egy kolléga a látóterünkbe vagy csörög egy telefon, ez az állapot elérhetetlen. Mielőtt bármibe bele tudnánk merülni már ki is vagyunk zökkentve és kezdhetjük elölről az egészet.

Kevés más faktor van, ami ekkora különbséget tud okozni, mégis a legtöbb cégnél – legyen az kicsi vagy nagy – nem figyelünk erre. Pedig nem olyan bonyolult. Kisebb irodák, jó hangszigetelés, vizuális szeparáció, egymást dolgozni hagyó kultúra.

A vezetők kontroll igénye, a belső építészek esztétikai céljai és a rövidlátó gazdaságosság sokszor open officeba pakolják az alkotókat és teljesen ellehetetlenítik a munkát. Ilyenkor jön az, hogy alkotni csak munkaidő előtt vagy után, esetleg otthonról lehet, mert a nappali ricsajt már nem tudják túlharsogni a gondolataink. #startupcoelho

Leave a Reply

Powered by WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑