Egy cégben minden ember ügyfelet szolgál ki. És ez legtöbbjük esetében nem a vevő.

Amikor először kérdeztem csapatvezetőket, hogy nekik ki az ügyfelük, a sales kollégák kivételével a többség közölte, hogy neki nincs. Ő pénzügyes, HR-es vagy fejlesztő, nem beszél ügyfelekkel. Ez rávilágított egy fontos gondolkodásbeli problémára.

Sokszor a csapatok elfelejtik, hogy igenis van ügyfelük – legtöbbször más csapatok a szervezetben, akik nekik a munkát adják. Ha rájuk nem ügyfélként gondolnak, akkor általában nem is igyekeznek kiszolgálni őket. Nem kérdezik meg, hogy mit szeretne, milyen formában kéri az eredményt – vagy ami a legfontosabb, elégedett-e ügyfélként?

Egyszer egy saját eszközzel megmértük a csapatok közti feszültségeket. A leggyengébben teljesítő csapat (2 pont az 5-ös skálán) vezetője azonnal fel is mondott. Végül maradására bírtuk és leültettük beszélni azokkal a csapatokkal, ahonnan a legtöbb kritikát kapták. A beszélgetések eredményeként bevezettünk egy ticket rendszert, hogy a belső ügyfeleik mindig informálva legyenek a folyamatban lévő ügyeikről. Fél évvel később a csapat hatalmas javulással, átlag fölötti visszajelzést kapott.

Ha ügyfélként kezeli egy csapat azokat, akikkel együtt dolgozik, akkor sok súrlódás megelőzhető. #startupcoelho

Leave a Reply

Powered by WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑