A legtöbb nagy cég legfeljebb marketing szlogenek szintjén innovatív. De mi is az innováció?

Amikor innovációról beszélünk, akkor mindig valami nagy és szexi és világmegváltó dologra gondolunk. AZ ÖTLETRE ami mindent megváltoztat. Pedig szerintem nem így működik. A kérdés az, hogy hány aggyal működik egy cég és az emberei hány százalékától képes egy jó ötletet befogadni.

De minél nagyobb a cég, annál kevésbé működik ez. Sokkal egyszerűbb egy kis csoport ötleteit irányadónak tekinteni és a szervezet nagyját végrehajtásra használni. Ha a cég top managementje kell eldöntse, hogy a sok befutó ötletből mit valósítsanak meg, akkor nagyon hamar megcsömörlenek az alulinformált marhaságoktól. Erre könnyű azt reagálni, hogy inkább ne is gondolkodjon a többség, úgysem ért hozzá.

A probléma szerintem két kulcsfontosságú elemből fakad. Egyrészt az informáltság hiányából – mindenki csak arról tud gondolkodni és ötletelni, amiről eleget tud. Másrészt a túlzott centralizálásból. Ha minden ötletet a szervezet legtetejéig kell elvinni, akkor ott túl sok és túl távoli ötletből kellene válogatni.

Szerintem az innováció alapja a decentralizáció és a magasabb szintű informáltság megteremtése, a kiteljesedését pedig a nagyobb fokú felelősség és döntési szabadság támogatja. #startupcoelho

Leave a Reply

Powered by WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑